Just drink and drive
Idag började det hela med en underbar frukost, men smakar det så kostar det. Vi kom ner till ett runt litet bord där tallrikar med guldkant stod uppdukade. Sedan när vi satte oss kom en mysig liten dam och serverade oss en massa mat. Ett litet yoghurtglas med ett hallon i, en skål med ananas, en liten skål med smör med en liten silverkupa över, en skål med olika slags bröd, marmelader, ett fat med fina skinkor samt ett med ostar, kokta ägg samt våfflor. Det var inte bara det utan även en skål med färska frukter. Det var en helt otrolig frukost. Efter det var det att packa sina saker och dra sig från Reims mot Champagnegårdarna. Första stoppet var i Hautvilles som är mest känd för att ha munken Dom Perignon där. Där hittade vi även ett Champagnehus lite smått impulsartat, J. M. Gobilliard. Där fick vi smaka lite champagne innan pappa stod och fick beslutsångest över vilka champagneflaskor och årgångar vi skulle investera i.
När pappa stod där och velade gick Carl och jag mot bilen för att förflytta den närmare pappas nyinhandlade vin. Eftersom jag var den som hade druckit minst och Carl den som hade druckit mest, kände jag att det var jag som borde vara chauffören. Jag tricksade mig ut ur den lilla parkeringsplatsen undertiden en annan bil stod och hetsade mig att åka eftersom han ville ha min parkeringsplats.
Väl ute från parkeringen och hetsaren, blev det att åka runt några kvarter för att följa alla enkelriktade gator med en galen fransman hack i hälen. Fransmännen gillar att vara galna samt ligga precis bakom ens bil, inte den mest bekväma sitsen för en som har haft körkort i ett halvt år och knappt har utnyttjat dess värde.
Sedan var det att packa in champagnen och åka vidare mot Èbernay. Där kan man snacka turistigt, en hel gata fylld med de stora champagnehusen efter varandra. Vi stannade på MOËT et Chandon för att kolla in deras butik.
Efter ett helt gratis besök där var det tid att åka vidare. Mot en liten champangegård med namnet Milan. Där blev det en hel del champagnesmakande och handlande innan vi drog oss vidare mot jakten efter något ställe att äta lunch. Vi missade det hela att efter ett, två tiden stänger i stort sätt alla caféer och restauranger samt affärer. Efter att ha åkt runt i några byar och letat fann vi tillslut en liten mataffär.
Vi köpte ett par baguetter, lite skinka, camenbert-ost, comté-ost, några små korvar, en otroligt god äppeljuice, en san pellegrino samt en liten korg med jordgubbar. En utmärkt picnic som inträffade uppe bland alla vinrankor. Sedan fortsatte resan efter champagne.
Vi åkte till Paul Déthune, där den charmigaste gårdsägaren fanns. En liten, glad franskfarbror som visade oss deras vinkällare där champagnen låg och lagrades samt berättade lite hur processen bakom lagringen var. Väldigt trevligt.
När besöket där var över bar det av mot Guy Delong, vilket i sig var väldigt mystiskt. Det var otroligt svårt att hitta, både när man sökte efter det samt när vi frågade efter det inne på en turistbyrå. När vi hade en adress och väl hade hittat den visade det sig att den champagnegården verkade ha tackat för sig.
Så med det avslutades investeringen av dryck, vilket visade sig hade tagit längre tid än vad vi hade trott. Efter många om och men, kom vi fram till att en natt till på samma hotell inte skulle sitta helt fel. Dock fick vi några andra rum, inte i riktigt samma standard men även de var väldigt fina.
Sedan bar det av mot en restaurang inne i centrum, som hade kött som sin specialitet. Där åt och drack vi gott, samt var helt förbluffade över hur snabba de var med servicen. Efter middagen blev det en liten promenad runt om inne i Reims kärna. Vi fann katedralen samt en Michellin-restaurang. Långt ifrån helt fel. Sedan hem till hotellet för att sova.